Stipendiet Ebbas Hjärtan

Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund och Östersunds fotbollsklubb inleder ett samarbete. Vid ett besök under säsongens sista allsvenska match mot Hammarby på Jämtkraft Arena den 11 november berättade Ebbas pappa Stefan, stiftelseledamoten Johan Macéus och ÖFK:s VD Martin Johansson om planerna.

– Vi hoppas att vi tillsammans med stiftelsen skall uppmana och uppmuntra folk, generellt, att verka för det goda i samhället. Kan vi som elitfotbollsklubb påverka så att fler människor gör goda gärningar – så innebär det att vi och samhället i det långa loppet gagnas, säger Martin Johansson.

En del i samarbetet innebär att Östersunds fotbollsklubb kommer dela ut stipendiet Ebbas Hjärtan i samband med årsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan. Medlemmar i ÖFK kan nominera medlemmar eller ledare till klubben och ge en motivering till varför de ska få ta emot stipendiet. Klubben samlar sedan alla förslag och beslutar om vem som får ta emot Ebbas Hjärtan.

– Att få hedra min dotter på detta sätt är jätte stort för mig och en bättre ambassadör än Östersund har jag svårt att tänka mig, berättar Ebbas pappa Stefan. Eftersom stiftelsens verksamhet är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag är jag mycket tacksam att vi fick komma till arenan och berätta om stiftelsen och vårt arbete för publiken på läktarna och för klubbens sponsorer.

Stiftelsen vill uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att skapa en bättre vardag för många, inte minst de som behandlas illa med mobbing, både fysiskt och psykiskt. Genom att lyfta fram de individer som får andra att må bättre önskar stiftelsen att minska den psykiska ohälsa som växer enormt. Stiftelsen vill genom att dela ut stipendiet Ebbas Hjärtan på skolor och föreningar runt om i landet hjälpa till att skapa fler förebilder.

– Vi vill hitta samarbeten med fler skolor och föreningar. De vet ju själva vilka goda krafter som finns och vilka problem man vill fokusera på. De agerar stiftelsens förlängda arm, kan man säga, genom att dela ut stipendiet Ebbas Hjärtan som består av ett diplom, ett konstverk och en stipendiesumma, berättar Johan Macéus som sitter i stiftelsestyrelsen.

– Minnesfonden är ett fantastiskt initiativ som belönar goda insatser i samhället, de krafterna kan aldrig premieras nog därför känns det otroligt kul och ärofyllt för oss i ÖFK att få vara med och bidra, berättar ÖFK:s VD Martin Johansson.

Den andra delen i samarbetet handlar om unika gåvor som de allsvenska klubbarna ÖFK, AIK och Hammarby skänkt till stiftelsen och som stiftelsens givare har möjlighet att få. Det handlar om signerade matchtröjor från Saman Ghoddos, Henok Goitom och Kennedy Bakircioglu. Genom att Swisha en gåva till stiftelsen är man med och kan lägga vantarna på en tröja. För varje 100 kronor man skänker innan den 15 mars 2019 får man en lott och är med i tävlingen.

– Som idrottsintresserad person är det jättestort att klubbarna ger oss den här möjlighet. Jag hoppas att alla förstår hur stora dessa profiler är, de är mer eller gudar i sina klubbar och det borde vara allas dröm att få rama in en signerad matchtröja av Ghoddos, Goitom eller Bakircioglu, säger Ebbas pappa Stefan vid besöket på arenan i Östersund.

– Att Ebbas pappa valde att besöka oss idag, på fars dag, var väldigt känslosamt – för alla på arenan – men det kändes också väldigt äkta. Jag tror ingen lämnade arenan oberörd och jag tror och hoppas att majoriteten väljer att stötta stiftelsen, säger Martin Johansson.

Just nu tar stiftelsen emot ansökningar av skolor och föreningar om att få dela ut stipendiet Ebbas Hjärtan 2019. På ebbasminnesfond.se finns mer information om hur man går till väga och mer information om Ebbas Hjärtan och hur man själv kan engagera sig och skänka en gåva.

www.ostersundsfk.se finns mer information om hur du som ÖFK-medlem nominerar någon till stipendiet Ebbas Hjärtan.

Om Stiftelsen

Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund har initierats av Ebbas pappa. Stiftelsen vill uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att skapa en bättre vardag för många, inte minst de som behandlas illa med mobbing, både fysiskt och psykiskt. Genom att lyfta fram de individer som får andra att må bättre önskar stiftelsen att minska den psykiska ohälsa som växer enormt. Stiftelsen vill genom att dela ut stipendier runt om i landet hjälpa till att skapa fler positiva förebilder.