Volontärerna på Randiga Huset får Ebbas Hjärtan

Volontärerna på Randiga Huset i Göteborg.

I samband med årsdagen av händelsen på Drottninggatan delar ett tiotal skolor och föreningar i landet ut stipendiet Ebbas Hjärtan. På Randiga Huset i Göteborg och Stockholm tilldelades volontärerna stipendiet Ebbas Hjärtan.

Motivering:
Randiga Huset önskar genom detta stipendie uppmärksamma samtliga volontärer i det ideella arbete ni gör för Randiga Husets stödverksamhet, i både Stockholm och Göteborg. Ni gör stor skillnad för barn och ungdomar i sorg! Genom att vara de fantastiska förebilder ni är samt inge stor trygghet för individen skapas ett hopp hos vår målgrupp för- en annorlunda- men ny och bra vardag. Ett hopp om att man kan lära sig att leva med sin förlust och få ett bra liv. Ni är ovärderliga! Varmt tack för allt ni gör!

Om Randiga Huset från deras hemsida:
Barns sorg är randig. Ena stunden är barnet helt otröstligt för att i nästa stund leka och skratta till synes oberörd. Sorgens alla färger är ett tecken på att allt fungerar som det ska. Men när du drabbats av sorg är det en utmaning att fortsätta prata om känslorna – att våga öppna dörrarna. Därför finns Randiga Huset. Vi är ett hus som tar hand om alla färgerna.

Här finns mer information om Randiga huset.

Idag skulle Ebba blivit tonåring

Samtidigt som Stockholms Tingsrätt idag den 7 juni meddelar domen mot terroråtalade Rakhmat Akilov skulle Ebba Stefansdotter Åkerlund blivit tonåring. 
– Idag faller domen en dag som skulle varit min dotters lyckligaste dag, hennes trettonårsdag, berättar hennes pappa Stefan. Samtidigt skulle hon gått ut sjätte klass på Campus Manilla och fått betyg för första gången, något som Ebba såg oerhört mycket fram emot.
 
Ebbas pappa Stefan har initierat Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund. Stiftelsen vill uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att skapa en bättre vardag för många, inte minst de som behandlas illa med mobbing, både fysiskt och psykiskt. Genom att lyfta fram de individer som får andra att må bättre önskar stiftelsen att minska den psykiska ohälsa som växer enormt. Stiftelsen vill genom att dela ut stipendier runt om i landet hjälpa till att skapa fler förebilder.
– I samband med årsdagen av terrordådet delade ett tiotal skolor och föreningar ut stipendiet Ebbas Hjärtan. Det värmde mig oerhört mycket att se den glädje och tacksamhet som stipendiaterna visade, det var ett kvitto för mig att det här stipendiet faktiskt behövs, berättar Ebbas pappa Stefan.
 
 
Skolor och föreningar kan på stiftelsens hemsida (www.ebbasminnesfond.se) ansöka om att få dela ut “Ebbas hjärtan” – vid nästa årsdag av händelsen för att de själva på så vis kan sätta ljus på de goda förebilderna.
 
– Jag kommer fira min dotter Ebbas födelsedag framför graven samtidigt som jag kommer höra lastbilar med studenter som skriker ut sin lycka över att de tagit studenten. Det är tyvärr något som jag aldrig får uppleva min dotter Ebba göra, avslutar Stefan.
 
 
Bilder fritt för publicering finns att ladda ned från www.ebbasminnesfond.se/press. Vid frågor maila info@ebbasminnesfond.se så återkopplar vi så snart som möjligt. Ebbas pappa Stefan önskar inte lämna några ytterligare kommentarer.

Asta Mauritzon på Fredrikshovs slotts skola får Ebbas Hjärtan

Stipendiaten Asta Mauritzon tillsammans med rektor Maija Möller Grimakova.

I samband med årsdagen av händelsen på Drottninggatan delar ett tiotal skolor och föreningar i landet ut stipendiet Ebbas Hjärtan. På Fredrikshovs slotts skola i Stockholm tilldelades eleven Asta Mauritzon Ebbas Hjärtan.

Motivering:
Med stor nyfikenhet och glädje visar du fint engagemang i dina kamrater och du skapar en god stämning där man får vara precis som man är. Du sprider en trygghet med ditt lugn och med ditt intresse i att alla ska få vara med. Att bjuda in och bry dig om är en självklarhet, likaså att säga ifrån när någon far illa.
Asta, du är en fin tjej och uppskattad kamrat. Du är en god förebild för oss alla.

Sibel Demirol på Campus Manilla får Ebbas Hjärtan

Sibel Demirol, Ebbas lärare tilldelas Ebbas Hjärtan.

I samband med årsdagen av händelsen på Drottninggatan delar ett tiotal skolor och föreningar i landet ut stipendiet Ebbas Hjärtan. Ebbas lärare Sibel Demirol tilldelades stipendiet vid en ceremoni i skolan den 9 april.

Motivering:
Du inspirerar och ser alla dina elever på ett unikt och fantastiskt sätt. Oavsett vad klockan är eller om det är helg svarar du på elevernas frågor på mail. Dina krav får eleverna att blomstra, du sprider glädje i klassrummet och får eleverna i klassen att se fram emot matte och No lektionerna. 

Du fick en plats i Ebbas hjärta som ingen annan lärare någonsin fått, er relation går inte att sätta ord på. Du lyckades plocka fram det bästa ur henne, utan dig hade hon inte nått finalen i matematiktävlingen Pangea. Vissa människor vet man direkt när man träffar dem att det är personer som man alltid kommer att komma ihåg. Och du, Sibel, är en sådan person.

Michael Pettersson på Hammarby Pingis får Ebbas Hjärtan

Stipendiaten Michael Pettersson.

I samband med årsdagen av händelsen på Drottninggatan delar ett tiotal skolor och föreningar i landet ut stipendiet Ebbas Hjärtan. I föreningen Hammarby Pingis där Ebba tränade tilldelas hennes tränare Michael Pettersson Ebbas Hjärtan.

Motivering:
Du får med din ödmjuka och positiva attityd alla att känns sig som ”en i gänget” – oavsett prestation. Din pedagogiska förmåga får individen att utvecklas och växa som människa. Din mjuka ledarstil fick Ebba att älska att spela pingis med dig, dessutom bjuder du alltid på ett leende när man kliver in i träningshallen. 

Sebastian Steele på KFUM Central Basket får Ebbas Hjärtan

Stipendiaten Sebastian Steele. Till höger om honom Ebbas pappa Stefan.

I samband med årsdagen av händelsen på Drottninggatan delar ett tiotal skolor och föreningar i landet ut stipendiet Ebbas Hjärtan. På föreningen KFUM Central Basket tilldelades Ebbas tränare under de sista åren, Sebastian Steele, stipendiet Ebbas Hjärtan.

Motivering:
Din ungdomliga energi smittar av sig på hela gruppen, du får med din ödmjuka och positiva attityd alla att känna sig som en i gänget. Din pedagogiska förmåga får individen att utvecklas och människor att växa. Du lyssnar och förstår din omgivning på ett unikt sätt.

Sebastian Steele på KFUM Central Basket tillsammans med sitt lag.

Om föreningen:
KFUM Central Basket är en ideell idrottsförening som främst riktar sig till barn och ungdomar i Vasastan, på Norrmalm och Östermalm i Stockholm. De har basketlag för de flesta; från de yngsta i banana kids till ungdoms- och seniorlag samt ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer om prisutdelningen på föreningens hemsida.

Ruben Stefansson på Solberga By får Ebbas Hjärtan

Stipendiat Ruben Stefansson i mitten av bilden tillsammans med rektorn Örjan Liebendörfer och verksamhetschef Helen Holmberg.

I samband med årsdagen av händelsen på Drottninggatan delar ett tiotal skolor och föreningar i landet ut stipendiet Ebbas Hjärtan. På särskolan Solberga By i Järna tilldelades Ruben Stefansson i veckan stipendiet.

Motivering:
Du är en mästare i lågaffektivt bemötande och relationsskapande. Med mycket kärlek, tålamod och omtänksamhet visar du vägen till ett liv i samvaro och gemenskap för utsatta barn. Du är en viktig förebild för andra och vill alltid lära dig mer och utvecklas vidare.

Om skolan:
Solberga By i Järna har funnits i snart 75 år och är en särskola för barn och ungdomar mellan 7-16 år med enormt engagerade medarbetare berättar rektorn Örjan Liebendörfer.

Oscar Deinoff på Djurgårdsskolan får Ebbas Hjärtan

Stipendiat Oscar Deinoff Foto: Nya Kristinehamnsposten

I samband med årsdagen av händelsen på Drottninggatan delar ett tiotal skolor och föreningar i landet ut stipendiet Ebbas Hjärtan. På Djurgårdsskolan 7-9 i Kristinehamn var både lärare och elever eniga om att läraren Oscar Deinoff är den stipendiat som i år får Ebbas Hjärtan.

Skolans motivering lyder:
“Innan du kom till vår klass var vi en helt annan klass mot vad vi är idag. Då var lektionerna stökiga, dålig stämning var vardagsmat och det pratades bakom varandras ryggar. Idag ser jag fram emot att gå till skolan och träffa min klass, vi hänger tillsammans allihop och har alltid kul ihop. Du sprider glädje i klassrummet och har fått många i klassen att se fram emot matte och No lektionerna och skolan generellt. Du ser oss elever på ett sätt som få lärare gör, du hjälper oss när vi behöver och lär oss på ett sätt som blir kul och så att vi förstår. Du tar dig tiden att göra egna planeringar för var och ens behov för att vi ska utvecklas så mycket som möjligt. En annan egenskap hos dig som uppskattas starkt av oss elever är att du lyssnar och förstår oss på ett unikt sätt. Vi vet att om det är något som vi behöver prata om eller som vi tycker känns fel så kan vi alltid prata med dig. Vissa människor är människor som man vet direkt när man träffar dem att det är personer som man alltid kommer att komma ihåg. Och du, Oscar, är en sådan person.”

Om skolan:
Läraren Simon Larsson berättar att Djurgårdsskolan i Kristinehamn jobbar aktivt med att försöka lyfta fram goda exempel istället för problem. Att fokusera på de som gör riktigt bra saker och fundera på hur vi kan nå fram till fler med det. Istället för att som lätt hänt tidigare, enbart se det problematiska.

Skolan har även anammat Friends-initiativet Snäll-kalender. Under förra året och detta året har flera elever på eget initiativ skapat egna snällkalendrar som klasskamraterna sedan genomfört, för att skapa en större gemenskap och en positiv anda. Skolan pratar också mycket om språkbruk och språkliga attityder och konsekvenserna som vissa ordval kan föra med sig, de arbetar med sårbarhet och visa att det är okej att vara sårbar och att alla dagar inte behöver vara på topp samt att inkludera eleverna i trivseldagar som de själva får ansvaret för att planera och genomföra. Allt arbete med fokus på att de ska känna en gemenskap och styrka i varandra.